EN ES CA
 
     

Els futurs de la societat capitalista:
Una mirada des de la imaginació fílmica i literària

Taller, 29 de novembre 2018
Universitat Pompeu Fabra

     

Call for Abstracts & Papers (Data Límit Aplaçada):

L'actual crisi capitalista ha adquirit noves dimensions. En el seu si brollen noves formes de nihilisme, populisme i fonamentalisme religiós. L'estat d'excepció s'ha generalitzat: la revolució permanent del capital tecnològic posa en crisi el concepte mateix d’allò que és humà i apunta a la condició post-humana; per la seva banda, l'explotació capitalista genera una crisi sense precedents de les condicions mediambientals de la societat. El resultat és que l'espectre de la distopia aguaita els imaginaris actuals i engendra narratives i mites apocalíptics. Amb tot, el panorama dels imaginaris socials és volàtil i està profundament dividit: de manera paradoxal, la imatgeria científica i tecnològica derivada de la IA, la neurociència, la biogenètica i la teoria evolutiva també insufla una nova vida als mites escatològics i de salvació.

En aquestes circumstàncies de crisi i volatilitat històrica, la imaginació artística i la seva capacitat particular de llegir possibles futurs en els "signes dels temps" esdevé un lloc privilegiat d'anàlisi i reflexió. Les dificultats sistèmiques de la societat capitalista han generat una onada molt productiva d'idees i d’interpretacions literàries i fílmiques que albiren el desenvolupament de les llavors d'un present opac (per exemple l'obra de Houellebecq, Màrkaris, McEwan, Dardenne, von Trier, Costa, Pamuk, Raja Alem, Payne, Chirbes, etc.). Per il·lustrar-ho, després de la moda de la fragmentació postmoderna i el regnat de la ficció lúdica, hem estat testimonis d'una emergència de les grans narratives basades en desenvolupaments cientificotecnològics i anàlisis històriques i sociològiques, per diagnosticar i projectar el futur de la societat humana / post-humana.

L'objectiu d'aquest workshop exploratori és utilitzar de manera reflexiva les eines del cinema, la literatura i la filosofia per a plantejar preguntes sobre el diagnòstic de l'actual crisi de la societat capitalista i les seves conseqüències: Quines formes de narrativa i representació s'empren avui la literatura i el cinema per a donar compte de l'actual crisi del capitalisme? Estan sorgint avui noves formes de nihilisme? Com estan vinculades aquestes a les noves formes de religiositat? Com són interpretats els actuals mites (apocalíptics, de salvació) mitjançant el cinema i la literatura, i quin és el paper de les narratives tecno-científiques? Com són representats els futurs de la societat capitalista/postcapitalista en la literatura i el cinema actuals?


Us convidem a enviar contribucions sobre cinema, literatura i filosofia entorn els següents temes (la llista no és exclusiva):

  • Capitalisme, la revolució tecnocientífica i noves formes de religió
  • Antics i nous mites en temps de crisi: entre la utopia i la distopia
  • El cos post-humà, el capitalisme i el desig d'immortalitat
  • Gènere, post-gènere i el futur del capitalisme
  • Futurs capitalistes / ecològics
  • Ètica i mites del treball: capitalisme, post-capitalisme
  • Cap a una societat post-humana o neo-humana?
  • Capitalisme i el present / futur de la producció artística

Les contribucions oden ser estudis comparatius o de cas, i poden analitzar artistes i cineastes de diferents àrees geogràfiques i culturals. Els interessats hauran d'enviar una proposta (títol, resum, afiliació) de 300-400 paraules als organitzadors abans del 5 de juny del 2018.

Els fitxers hauran d'enviar-se en .doc o .pdf.


Totes les propostes s’han d’enviar a:

submissions@thecrisisofcapitalism.com

 

Detalls i dates:

Data del taller:
29 de novembre del 2018

Ubicació:
Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Data límit:
5 de juny del 2018 (aplaçada)

Idiomes:
anglès / català / castellà

Organitzadors:

Camil Ungureanu
Departament de Ciències Polítiques i Socials (UPF)

Sonia Arribas
Departament d'Humanitats (UPF)

Rebecca Anne Peters
Candidata de doctorat, Departament d'Humanitats (UPF)

Descarrega el PDF

Amb el suport de: